S Tonijem Milunom do financijske pismenosti

Pogledajte korisne video materijale i doznajte informacije važne za svoju budućnost.

Pogledaj videa

Tko je Toni Milun?

  • Nagrađivani profesor matematike i financijski vloger.
  • Prije deset godina pokrenuo je obrazovni portal www.tonimilun.hr , s više od 2000 besplatnih videolekcija iz matematike.
  • Proslavila ga je emisija Financijalac koju je vodio naredne 4 godine na HRT-u.
  • Početkom 2021. pokrenuo je online projekt financijske pismenosti S Milunom do milijuna u sklopu kojeg snima obrazovna videa iz područja financija.
  • Za svoj doprinos obrazovanju iz područja matematike i financija dobio je nagradu Ponos Hrvatske i priznanje Akademije Zagrebačke burze te je dva puta nominiran za Večernjakovu ružu.

Edukativna videa o financijama

Treći mirovinski stup - uvodni video

Pogledaj video

Paušalni obrtnici i male mirovine

Pogledaj video

Treći mirovinski stup uz dvostruke poticaje

Pogledaj video

Kako isplanirati mirovinu

Pogledaj video

Prinosi u mirovinskim fondovima

Pogledaj video

Prinosi u mirovinskim fondovima

Pogledaj video

*Budući da su ovi video materijali snimljeni prije stupanja na snagu Zakona o uvođenju eura kao službene valute u RH, u njima su iznosi izraženi samo u kunama.

Pitanja i odgovori

Koja je razlika između otvorenih i zatvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova?
Otvoreni dobrovoljni mirovinski fondovi nude mogućnost štednje svim zainteresiranim osobama, dok je članstvo zatvorenih fondova ograničeno na zaposlenike/ članove pokrovitelja fonda. Pokrovitelj zatvorenoga dobrovoljnog mirovinskog fonda može biti poslodavac, sindikat ili udruga. Pokroviteljstvo podrazumijeva da je zaposlenicima/članovima omogućena dobrovoljna mirovinska štednja pod posebnim uvjetima u odnosu na one koji vrijede za članove otvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova. Ujedno, pokrovitelj preuzima obvezu plaćanja doprinosa za zaposlenike/članove te aktivno sudjeluje u planiranju i provođenju investicijske politike fonda.
Što je to osobni račun u fondu?
To je individualni račun osiguranika / člana fonda koji se otvara u izabranome dobrovoljnom mirovinskom fondu. Na tom se računu prikuplja i kapitalizira njegova osobna mirovinska štednja (uplaćeni doprinosi uvećani za ostvareni prinos). Uvid u stanje osobnog računa u dobrovoljnom mirovinskom fondu svakom osiguraniku daje mogućnost kontrole uplata i praćenja vrijednosti osobne imovine u fondu.
Može li i nezaposlena osoba biti član DMF-a?
I osobe koje nisu u radnom odnosu mogu sebi osigurati primanja u starijoj životnoj dobi uplatama u dobrovoljni mirovinski fond, dinamikom koja njima odgovara i u skladu s mogućnostima.
Hoće li zakonodavac ukinuti DPS?
Treći mirovinski stup, s državnim poticajima, sastavni je dio mirovinskog sustava u RH. Njihovo ukidanje značilo bi odustajanje od mirovinske reforme koja se uspješno provodi već gotovo 17 godina. S obzirom na demografska kretanja i starenje stanovništva, u budućnosti je izglednije jačanje mirovinskih fondova i rast njihovog značaja kod isplata mirovina. Isto tako, prema podatcima Državnog zavoda za statistiku i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u lipnju 2019. prosječna mirovina iznosila je samo 40 % prosječne plaće. Kako se tomu može doskočiti? Jedan je od najboljih načina poticanje građana da na vrijeme počnu stavljati „na stranu“ za mirovinu, i to kroz dobrovoljnu mirovinsku štednju.
Koliko dugo može trajati štednja u fondu?
Štednja je dobrovoljna i nema određeni rok trajanja.
Može li član mijenjati visinu uplata i dinamiku plaćanja?
Štednja je dobrovoljna i član može bilo kada promijeniti visinu uplate i dinamiku plaćanja bez troškova. Nema opomena za neplaćanje.
Što ako član prestane s uplatama u fond?
Takav član i dalje ostaje punopravni član fonda, sredstva mu se kapitaliziraju istom stopom kao i ostalim članovima fonda, a u bilo kojem trenutku može nastaviti s uplatama. U slučaju da nema daljnjih uplata, po ostvarenju prava na isplatu (s navršenih 50 ili 55 godina života) ugovara se način isplate ušteđenih i kapitaliziranih sredstava.
Kolika je maksimalna uplata u fond?
Ne postoji maksimum uplate u fond. Budući da se radi o dobrovoljnoj mirovinskoj štednji, visine su uplata fleksibilne. Iznos uplate može se povećati ili smanjiti ovisno o mogućnostima člana.

Online prijava za članstvo

Ispunite kratku prijavnicu i postanite član CROATIA OSIGURANJE dobrovoljnog mirovinskog fonda.