Informacije za članove

Informacije o isplatama za otvorene dobrovoljne mirovinske fondove

Pravo na isplatu mirovine iz dobrovoljnog mirovinskog osiguranja član mirovinskog Fonda može ostvariti najranije s navršenih 55 godina života za sve članove koji su učlanjeni nakon 01.01.2019. Svi članovi koji su učlanjeni prije 01.01.2019., mirovinu mogu početi koristiti s navršenih 50 godina života. Pravo na mirovinu može se ostvariti u slučaju smrti i ranije.

Po ostvarivanju prava člana na mirovinu članovi izabiru jedan od sljedećih načina isplata mirovina:

 • putem mirovinskog fonda
 • putem društva za životno osiguranje ili mirovinskog osiguravajućeg društva
 • Članu mirovinskog Fonda na čijem je osobnom računu po ostvarivanju prava na mirovinu vrijednost imovine niža od 100.000,00 kuna, mirovinsko društvo može isplaćivati sredstva. Kod isplate mirovine putem mirovinskog fonda isplata je privremena, a trajanje isplate ugovoreno je na rok od najmanje 5 godina. Mirovinsko društvo može, na zahtjev člana, izvršiti isplatu dijela mirovine u obliku jednokratne isplate u visini od najviše 30% iznosa na računu člana mirovinskog Fonda.

  Ako je na osobnom računu člana mirovinskog Fonda po ostvarivanju prava na mirovinu vrijednost imovine viša od 100.000,00 kuna, član može izabrati isplatu mirovine do 100.000,00 kuna putem mirovinskog fonda, a ostatak putem mirovinskog osiguravajućeg društva ili društva za životno osiguranje.

  Isplata mirovine putem mirovinskog osiguravajućeg društva ili društva za životno osiguranje može biti privremena, doživotna, promjenjiva ili u drugim oblicima koji nudi mirovinsko osiguravajuće društvo.

  Informacije o mogućnostima i pravima za promjenu otvorenog fonda

  Član mirovinskog fonda može promijeniti fond na temelju pisane i potpisane Izjave o prijenosu sredstava u drugi fond. Mogućnost i način obračuna naknade za izlazak iz mirovinskog fonda u slučaju prijenosa računa propisani su Prospektom mirovinskog fonda. Izlazna se naknada ne naplaćuje u slučaju prenošenja sredstava u drugi fond kojim upravlja Mirovinsko društvo.

  Uvid u stanje osobnog računa i Promjena osobnih podatka

  Članovi mogu provjeriti stanje svog osobnog računa na stranici Moj osobni račun.

  Prijavu za promjenu osobnih podataka (adresa, prezime i sl.), možete podnijeti popunjenim obrascem Zahtjev za promjenu odredbi ugovora.

  Molimo popunjen obrazac dostavite s kopijom osobne iskaznice na mail adresu DobrovoljniMirovinskiFondIIIstup@crosig.hr, na fax 01/4893-013 ili poštom na adresu Društva.

  Uplata bez naknade za platni promet
  Članovi mogu uplaćivati u mirovinski Fond bez naknade za platni promet u poslovnicama Hrvatske poštanske banke i poslovnicama FINA-e.

  Ostale informacije

  Kada je najbolje započeti štednju?
  Najvažnija stvar kod štednje je započeti. Mudrost je u izreci: „Vrijeme je novac“, osobito kada se radi o štednji za mirovinu. Pravo vrijeme za započeti štednju je upravo sada.
  Zašto štedjeti u dvadesetima?
  Vrijeme je na strani mladih ljudi čak i onda kada kroz cijeli radni vijek zarađuju niža ili prosječna primanja. Dugoročno i minimalna odvajanja koja ne umanjuju vaš životni standard mogu učiniti veliku razliku u zrelim godinama.
  Vodite računa o sebi!
  Počnite brinuti o sebi odmah. Jer kada brinete o sebi, istovremeno brinete i o svojoj obitelji, o svima koje volite. Štednjom osiguravate svoju financijsku neovisnost.
  Želite li putovati?
  Cijeli radni vijek ste jurili, a u mirovini imate višak vremena. Putovanja stvaraju najljepše doživljaje. Osigurajte si putovanja u budućnosti već sada!

  Online prijava za članstvo

  Ispunite kratku prijavnicu i postanite član CROATIA OSIGURANJE dobrovoljnog mirovinskog fonda.